Vīnogulāju slimības

Slimības, to pazīmes, apkarošana un profilaktiskie pasākumi

Izplatītākās vīnogu slimības:

  • Īstā miltrasa
  • Neīstā miltrasa
  • Pelēkā puve
  • Bakteriālais vēzis
īstāmiltrasa

Īstā miltrasa

Īstā miltrasa (Uncinula necator)

Īstā miltrasa ir visizplatītākā vīnkoku slimība. Tā attīstās sausā un karstā laikā pie gaisa mitruma 70-90%, gaisa temperatūra 20°C un augstāka. Vairāk inficējas tieši plēves siltumnīcā audzētās vīnogas.
Visbiežāk slimība redzama lapas abās pusēs – pelēkbalta apsarme. Ziedneši, ķekari ar ogām līdz zirņa lielumam un jaunie dzinumi izskatās it kā nobērti ar pelniem vai miltiem.
Ogas sasprēgā, redzamas sēklas. Auga vecās lapas un nogatavojušās ogas neinficējas. Slimība ātri progresē, visu augu pārklāj pelēkbrūna pelējuma kārta, jūtams siļķu aromāts. Īstās miltrasas sēņu sporas pārziemo uz jaunajiem dzinumiem un zem pumpuru zvīņām. Laicīgi neapkarojot šo slimību, vīnkoks pietiekoši nenobriest un ziemā var aiziet bojā.

īstā miltrasa

Īstā miltrasa

Īstās miltrasas apkarošana

Ja iepriekšējā gadā vīnkokus ir skārusi īstā miltrasa, tad ir liela iespējamība, ka tā gaida labvēlīgus apstākļus, lai attīstītos. Selekcionārs un bioloģijas zinātņu doktors G. Vēsmiņš iesaka īsto miltrasu apkarot ar bioloģisku metodi.
To dara tā: trauka vienu trešdaļu vai pusi piepilda ar satrūdējušiem kūtsmēsliem un piepilda ar siltu (+25 +30°C) ūdeni. Trauku jātur siltā vietā, piemēram siltumnīcā, un katru dienu apmaisa. Pēc 5-6 dienām traukā ir pietiekoši savairojušies saprofītie mikroorganismi. Caur smalku sietu izkāš šķidrumu un „zaļā konusa” fāzē veic pirmo miglojumu.

Īstās miltrasas micēlijs ir laba barotne saprofītiem mikroorganismiem. Lai izsargātos no vēja pārnēsājamās infekcijas, pēc 5-7 dienām miglošanu atkārto. Vissenākais līdzeklis aizsardzībai pret īsto miltrasu ir sērs. Dienās, kad temperatūra ir virs 20°C augu apputina ar sēra putekļiem. Dārzkopības veikalos nopērkamais sēra pulveris ūdenī nešķīst. Sēra pulveri lieto arī tīklērces apkarošanai siltumnīcās. Preparātiem ar sēru ir ierobežots apstrāžu skaits, jo tie iedarbojas arī uz derīgajām plēsējērcēm.

neīstā miltrasa

Neīstā miltrasa

Neīstā miltrasa (Plasmopara viticola)

Neīstā miltrasa attīstās lietainā laikā, kad vidējā diennakts temperatūra ir augstāka par +13°C un nokrišņu daudzums virs 10mm diennaktī.
Inficēšanās notiek tikai no lapas apakšpuses. Lapas virspusē parādās dzelteni, taukaini plankumi. Īsā laikā plankumi gūst brūnu nokrāsu, kas pārņem visu lapu un lapa iet bojā.
Tajā pašā laikā inficētās lapas apakšpuse, kā arī negatavās ogas pārklājas ar baltu apsarmi. Infekcija pārziemo uz inficētajām, nobirušajām lapām.

neīstā miltrasa

Neīstā miltrasa -vīnogu lapas apakšpuse

Neīstās miltrasas apkarošana

Ja pavasarī, vīnogu plaukšanas laukā, ir slimības attīstībai piemēroti laika apstākļi un slimība vīnkokus bija skārusi arī iepriekšējā gadā, jāpielieto Čempions 50 p.s. vai bordo maisījums. Pielietojamā šķīduma koncentrācija bordo maisījumam, ja pumpuri vēl nav sākuši plaukt – 3-5%, pārējā veģetācijas periodā 0,75%.
Bordo šķidrums ir plaša iedarbības spektra fungicīds, kuram augu patogēnu rezistence nav novērota.
Tā kā inficēšanās ar neīsto miltrasu notiek no lapu apakšpuses, tad augi rūpīgi jāapstrādā tieši no lapas apakšpuses.

Pelēkā puve (Botrytis cinerae)

Pelēkā puve visbīstamākā ir mitrā un siltā laikā, kad sāk nogatavoties ogas. Blīvos ķekaros uz ogām parādās plaisas, uz kurām attīstās pelēka apsarme. Vīnogu šķirnēm ar blīviem ķekariem, ogas, sasniedzot zirņa lielumu, jāretina.
Pelēkās puves simptoni uz lapām ir mitri, brūnganpelēki plankumi ar pelēku apsarmi. Puves bojātās ogas no ķekara ir jāizgriež. Pelēkās puves ierosinātājsēnīte pārziemo un saglabājas augsnē vairākus gadus. Vispiemērotākā temperatūra pelēkās puves sporu attīstībai ir no +12 +25°C.

Pelēkās puves apkarošana

Pelēkā puve ir viena no grūtāk apkarojamām slimībām, ja tā parādās tieši ogu nogatavošanās laikā, kad ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu lietošana ir nokavēta. No bioloģiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem lietderīgi lietot trihodermīnu vai biomiksu. Ar šo augu aizsardzības līdzekļu šķidro formu apstrādā augus vai pulvera formu profilaktiski sezonas laikā iestrādā augsnē. Izvērtējot laika apstākļus un paredzot pelēkās puves attīstību, lietot trihodermīna suspensiju apstrādājot augus un augsni ap tiem. Jāņem vērā, ka temperatūra optimālai trihodermas micēlija attīstībai ir +20 – +22°C.

Bakteriālais vēzis (Agrobacterium tumefaciens)

Bakteriālā vēža ierosinātājs augā iekļūst pa vīnogulāju koksnes bojājumu vietām, kas rodas, pirmkārt, nepareizi apgriežot, pieliecot vīnkokus, otrkārt – sala bojājumu vietās. Uz vecās koksnes attīstās dažādas formas izaugumi, krāsa – no gaiši zaļas līdz tumši brūnai. Bakteriālā vēža skartais zars jāizgriež, lai slimības sporas nevarētu izplatīties tālāk. Ja bakteriālais vēzis ir attīstījies uz vīnkoka sakņu kakla, vīnogulājs ir jālikvidē.

Bakteriālā vēža apkarošana

Pie ķīmisko augu aizsardzības līdzekļu (AAL) pielietošanas ir jāņem vērā, ka augi jāapstrādā tad, kad parādās pirmās infekcijas pazīmes vai arī profilaktiski, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi. Pirmie inficēsies vārgie, slikti attīstītie augi. Lai noteiktu infekcijas iespējomo izplatību var griezties pēc palīdzības reģionālajā augu aizsardzības dienestā, kur speciālisti prognozē iespējamos laikus par kaitīgo organismu izplatību. Kā arī vadīties pēc iepriekšējo gadu personīgās pieredzes.

Profilaktiskie pasākumi vīnogu slimību apkarošanai

Visi iepriekš minētie AAL ir reģistrēti 3.reģistrācijas klasē, tas nozīmē, ka tos var iegādāties un lietot personas, kurām nav nepieciešama apliecība par augu aizsardzības zināšanu minimuma apgūšanu.

Lai neielaistu savā dārzā slimību, jāveic sekojoši profilaktiskie pasākumi vīnogu slimību apkarošanai:

  • veco nobirušo vīnogu lapu un nogriezto zaru savākšana un sadedzināšana rudenī vai pavasarī pirms veģetācijas perioda sākuma
  • vīnkoki jāveido tā, lai tajos būtu pietiekami laba gaisa cirkulācija (nesabiezināt stādījumu)
  • savlaicīgi jāizgriež liekie un vārgie dzinumi un jāizravē nezāles
  • jāaudzē šķirnes, kuras ir izturīgas pret neīsto miltrasu, īsto miltrasu un pelēko puvi

Comments are closed.